dinsdag 19 februari 2013

Haardhout voor één keer in verkoop in de Veluwe


VECHTDAL - In een bosrijk gebied als het Vechtdal lijkt het ogenschijnlijk niet moeilijk om voldoende haardhout te vinden, maar schijnt bedriegt.

Staatsbosbeheer, één van de grootste grootgrondbezitters van het bos in deze regio, besloot een aantal jaren geleden geen hout meer te verkopen aan particulieren. Omdat de vraag naar hout zo groot is, stapt de organisatie daar voor even vanaf en heeft de maand februari uitgeroepen tot 'haardhoutmaand'. Op diverse plekken wordt door Staatsbosbeheer tijdens deze maand hout verkocht. Ook in de boswachterijen Hardenberg en Staphorst wordt een verkooppunt ingericht, van waaruit één dag haardhout wordt verkocht.

Nog niet zo lang geleden konden particulieren toestemming vragen van de boswachter om hout te halen. Liefhebbers trokken zelf met een zaag het bos in om op een aangewezen plek bomen te vellen en het aan stukken te klieven. Staatsbosbeheer wilde daar vanaf om twee redenen. Ten eerste was er een aanbod vanuit een commerciële afnemer om alle hout af te nemen. Door biovergisting en voor de opwekking van energie was er meer vraag naar hout. Daarnaast zagen de boswachters regelmatig de amateur-houthakkers niet veilig te werk gaan. "Dit hoeft ons doen besluiten om niet meer aan particulieren te verkopen", legt boswachter Nico Arkes uit. Toch bleven de vragen komen, terwijl de boswachters zichtbaar moeite hadden uit te leggen waarom ze geen hout konden verkopen. "Mensen zien een heel bos vol met hout. Dan is het natuurlijk heel gek om 'nee' te zeggen als mensen vragen of ze wat hout kunnen kopen", zegt Arkes.

De verkoop van haardhout vindt plaats op woensdag 20 februari in de boswachterij Hardenberg, op de parkeerplaats aan de Oldemeijerweg bij de recreatievijver De Oldemeijer van 8.30 tot 15.00 uur.

Twee dagen later vindt in de boswachterij Staphorst een haardhoutverkoop plaats op de parkeerplaats Vijverweg bij de recreatievijver Zwarte Dennen van 8.30 tot 15.00 uur.

Hier ligt haardhout in stukken van twee meter klaar. Er wordt een prijs van 40 euro per stère gehanteerd. Een stère is gestapeld hout met de afmeting 1 x 1 x 1 meter. Het haardhout bestaat voornamelijk uit loofhout met inlandse eiken en Amerikaanse eiken.

Het haardhout wordt aangeboden in lengtes van twee meter. Het is de bedoeling dat deze tweemeterstukken zelf worden opgeladen om mee naar huis te nemen. Er is geen tijd en ruimte om het haardhout ter plaatse klein te zagen. Ook is er een limiet van 5 stère per persoon ingesteld voor zo lang de voorraad strekt.

Reserveren is niet mogelijk. Levering vindt plaats op volgorde van aankomst.

http://www.destentor.nl/regio/hardenberg/haardhout-voor-%C3%A9%C3%A9n-keer-in-verkoop-1.3661908



1 opmerking: